Prigradica

Prigradica je mjesto koje krasi sjevernu obalu otoka Korčule, 4 km sjeverno od Blata.

Nekad poznata izvozna luka za cijenjeno blatsko vino i maslinovo ulje, Prigradica je danas atraktivno turističko mjesto koje je očuvalo autentičan rustikalni ugođaj.

Obližnja sela, nedirnuta stoljećima, jedinstven su doživljaj povratka u prošlost.
Mjesto se proteže duž 3 km obale. Gotovo cijela obala je plaža, sa kamenim i betonskim platoima i brojnim malim šljunčanim uvalama.

Za sportsku rekreaciju uz samu rivu nalazi se manje igralište za razne sportove (košarku, rukomet, mali nogomet, tenis te odbojku na pijesku).

Postoji i mogućnost sportskoga ribolova i sportova na vodi.

Blato

Blato je najstarije mjesto na otoku Korčuli. Naziv je dobilo po smještaju na zapadnom dijelu nekad naplavnog, a danas isušenog i obrađenog polja Blata.

Spominje se u crkvenim dokumentima iz 1144. kao organizirani grad s većim brojem stanovnika. Kao naselje Blato je i znatno starije, najstariji arheološki nalazi na blatskom području datiraju još iz 4.stoljeća.

Danas broji oko 4000 stanovnika pretežno orijentiranih tradicionalnim zanimanjima poput ribarstva i obrađivanja škrte zemlje iz koje izvlače najbolja vina na otoku.

Ljepota Blata i njegovih okolnih luka i lučica, posebno Prigradice i Prižbe, dovela je do razvitka turizma koji postaje vodeća privredna djelatnost.

SmjestajPrigradica i BlatoDolazak na KorculuOtok Korcula